Läsnäolo ja kuuntelemisen taito

Taiteen sekä kehon ja mielen harjoittelun tulisi kannustaa ihmistä kohti omaa potentiaaliaan, onnellista, eheää ja kokemuksellista, esteettis-eettistä elämää. Keskeisintä on läsnäolo ja kuuntelemisen taito, jotta oivalluskykymme siitä, mitä on, kasvaisi.

 Drop Images Here 

Qigong Tahmelan rannalla, Osku Leinonen
Osku ja Masha, Etyde
Osku ja Masha, Revonkylässä
Masha juoksee niityllä
Butoh työpajasta 2017, Osku Leinonen
Kurpitsatalon Lastenmaalla Osku Leinonen
Outokummussa, Masha ja Osku
Omenapolulla Tahmelassa, Qigong
Puuta vasten mietteliäs Osku
Valkeakosken kaupunginteatterissa, Osku Leinonen
Kuvajainen, kuvajainen, Tampereella
Jossain Pietarin saarella, vanhan rakennuksen sisällä, Osku Leinonen

Biografia

Osku Leinonen on Tampereella asuva freelance-taiteilija, kuvankäsittelijä, Butoh-tanssija ja -opettaja, joka työskentelee monipuolisesti kulttuurin, visuaalisen taiteen, tapahtumien ja ohjaamisten parissa. Leinonen on tiedottaja, mediasuunnittelija ja tapahtumantekijä Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen Rakennuskulttuurikeskus Piirussa, Tampereen Pispalassa.

Taustaltaan Leinonen on fyysisen teatterin tekijä. Ammatilliset tutkinnot teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) sekä sosionomi (AMK).

Leinonen on kouluttautunut Terveys Qigong -ohjaajaksi Suomen Terveys Qigong -liiton Terveys Qigong (Jian Shen qigong) ohjaajakoulutuksessa v. 2014-16. Par'aikaa Leinonen opiskelee media-alan ammattitutkintoa.

Butoh ja qigong täydentävät hedelmällisesti toisiaan: Butoh-tanssi kasvaa ei-muodosta kohti muotoa, Terveys Qigong muodosta kohti ei-muotoa. Yhteisenä tavoitteena on optimaalinen keho (juuri nyt olemassa olevassa elämätilanteessa saavutettavissa oleva), sekä eheä ja eheytyvä itse (osa-alueina muun muassa energia-tasapaino, hyvinvointi, onnellisuus ja tasapainoinen elämä, harmonia). Reiki on ihmisenä kasvamisen menetelmä sekä erinomainen tekniikka hoitaa itseä ja kanssaihmisiä yhteisessä, jaetussa vuorovaikutuksen hetkessä.

"Käsitteeni hyvän taide kuvaa hahmotelmaani sellaisesta taiteesta, taidekokemuksesta ja harjoittelusta, jolla on tekijälleen sekä kokijalleen mahdollinen eheyttävä vaikutus. Omassa hyvän taiteessani ja toiminnassani kohtaavat Butoh-tanssi, Qigong sekä valokuvaus, joissa tavoittelen putsattua hyvän hetkeä, sellaisuuden ilmenemistä monissa muodoissaan."

Fyysinen teatteri

Fyysisen teatterin ammatin Leinonen oppi taiteellista työtä tekemällä ja kouluttautumalla muun muassa Adam Dariuksen ja Kazimir Kolesnikin The Mime Centre’n Total Theatre Training- koulutusohjelmassa vuosina 2004 ja 2005, Helsingissä, ja ollen Dariuksen yksityisoppilaana useamman vuoden ajan. Ammattitaitoa syvensi monipuoliset opetustehtävät ja esitystaiteiden kokemuksellinen tutkiminen. Muutaman vuoden ajan Leinonen harjoitteli myös Sirkus Helsingin tunneilla akrobatiaa.

Vuosina 2002-2008 Leinonen työskenteli monitaiteellisessa ammattiteatteriryhmässä PerformanceSirkuksessa, tehden viisi vuotta, suurella sydämellä, katuteatteria, naamioteatteria, nykymimiikkaa, lastenteatteria, draamapedagogisia esityksiä sekä sirkusteatteria. Katuteatteri oli ryhmän erityiserikoisuus, ja suomessa toiminta oli melko ainutlaatuista. Työtehtävinä esiintymisen lisäksi olivat myös ohjaukselliset sekä tuotannolliset työtehtävät sekä uusien esiintyjien kouluttaminen.

Butoh-tanssi

Vuonna 2007 Leinonen tutustui Butoh-tanssiin. Vuoden 2008 alusta hän ryhtyi kouluttautumaan ja esiintymään Pietarilaisessa Odddance Theatre ryhmässä Venäjällä ja Suomessa, jota luotsaavat Natalia Zhestovskaya ja Grigory Glazunov. Heidän lisäkseen Leinonen on oppinut lähestymään Butoh'n monia puolia muun muassa Masaki Iwanan, Katsura Kan’in, Aki Suzukin, Atsushi Takenouchin sekä Ken Main vaikutuksella. Vuonna 2009 Leinonen perusti yhdessä visuaalisen taiteilijan Masha Salanginan kanssa itsenäisen butoh.name Mythopoetic Theatre ammattiteatteriryhmän (MO teatteri). butoh.name on toteuttanut lukuisia esityksiä sekä lyhytelokuvia Suomessa sekä Venäjällä.

Butoh'n opettaminen

Butoh’n opettamisen Leinonen aloitti jo varhaisessa vaiheessa siihen tutustuttuaan; hän koki Butoh’n hyvin senkaltaiseksi mitä kohti hän oli jo ollut menossa, omine kokemuksineen ja tutkimuksineen, ja minkä hän oli aiemmin esiintyessään ja kouluttaessaan kokenut tärkeäksi. Leinoselle Butoh on antanut erityisesti herkkyyttä vuorovaikutukseen ja ymmärrystä kehon mekaniikasta. Lisäksi kehon, mielen, ajan, energian ja tilan yhdenvertaisuus ja samanaikaisuus on tullut lähestyttävämmäksi, omien kokemusten kautta.

“Lähestyin vuosien saatossa omaa, hitaan akrobatian käsitettäni, jopa lajia, josta näin jälkikäteen tarkasteltuna löytyy paljon samaa, mitä Butoh’sta: pyrin häivyttämään tekijän, siis tuon oudon minän, sekä teon. Hitaudella pyrin sulattamaan muodon pois, jottei teknistä liikesuoritusta, temppua, olisi enää olemassa. Jäljelle jäisi vain tapahtuva liike, läsnäolo ja energia. Pyrin erottautumaan esiintymisestä ja esillä olemisesta lähemmäksi silkkaa olemista ja hetken tapahtumista, yhdistäen kokemuksen ja intention. Tavoittelin minättömyyttä taiteessa ja teossa, jotta vuorovaikutus, yhteys katsojaan ja katsojan omaan maailmaan, elämäntarinaan, olisi mahdollisimman kirkas ja ennakoimaton.”

Osku Leinonen 2012: Butoh, ihmisen matka kohti Hyvän taidetta

Muita kokemuksia

Sosionomiksi valmistuttuaan vuonna 2000 Leinonen on aiemmin urallaan tehnyt töitä muun muassa lasten- ja nuorisokoteihin, taiteellisen työn ohella. Leinonen on toiminut myös ohjaajana Aspa-koti Metsätuvassa, joka tarjoaa vammaispalvelulain mukaista, ryhmämuotoista ja monipuolista päivätoimintaa aivovammaisille ihmisille. Näyttämötaiteet ja sosiaalialan työt ovat kulkeneet kauniilla tavalla rinnakkain, toisiaan tukien ja rikastuttaen. Kaiken kaikkiaan kyse on molemmilla alueilla lopultakin ihmisen kohtaamisesta, vuorovaikutuksesta ja kasvamisesta itsensä syvempään tuntemiseen.

Jaa tämä sivu tai tee kirjanmerkki
500px
Android
AngelList
Behance
Blogger
Delicious
DeviantArt
Digg
Dribbble
Dropbox
Ello
Facebook
Flickr
Foursquare
Goodreads
Google
Instagram
Last.FM
LinkedIn
LiveJournal
Medium
MySpace
Pinterest
Pocket
Reddit
Skype
Slack
Slideshare
Snapchat
SoundCloud
StumbleUpon
TripAdvisor
Tumblr
Twitter
ВКонтакте
Viadeo
Vimeo
WeChat
WhatsApp
Windows
Wordpress
XING
Yahoo!
Yelp
YouTube
Ota yhteyttä
Jaa sähköpostilla
Tulosta sivu
RSS Feed
Sivukartta

Jaa tämä sivu Facebookissa

Tutustu valokuviini | Check up some wallart pictures

 • Accustomed to Bathing and Stroking

  Osku Leinonen Photography
  Accustomed to Bathing and Stroking

  Accustomed to Bathing and Stroking

  6 September 06 2019, 02:56
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-5Z5LGB8/0/63791965/Th/accustomed-to-bathing-and-stroking-art-print-Th.jpg
 • Treasure Island
  6 September 06 2019, 02:50
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-RKwkgpB/1/1681a9d5/Th/treasure-island-golden-canvas-art-prints-Th.jpg
 • Doors of Fire
  6 September 06 2019, 02:45
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-zC9pG6b/0/431a7629/Th/doors-of-fire-art-prints-Th.jpg
 • Crunchy Warmth (Birch Whisk)

  Osku Leinonen Photography
  Crunchy Warmth (Birch Whisk)

  Crunchy Warmth (Birch Whisk)

  6 September 06 2019, 02:45
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-5XBtrkt/0/b89ee671/Th/crunchy-warmth-art-prints-Th.jpg
 • Blooming Garden
  6 September 06 2019, 02:42
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-rngQTmd/0/07fab422/Th/blooming-garden-Th.jpg
 • Bare Skinned Board

  Osku Leinonen Photography
  Bare Skinned Board

  Bare Skinned Board

  29 August 29 2019, 12:47
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-8t42SqG/0/ba8f1de1/Th/bareskinned-board-wallart-Th.jpg
 • Quiet Eyelids
  29 August 29 2019, 12:46
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-8pF2SMf/0/d09d0aed/Th/quiet-eylids-wallart-Th.jpg
 • Caretaker
  29 August 29 2019, 12:45
  nobody@smugmug.com (Osku Leinonen Photography)
  Smug Preview
  https://www.oskuleinonenphotography.com/Inner-and-Outer-Landscapes/The-Worlds-only-Pispala/i-BnCStwF/0/f4da3344/Th/caretaker-wallart-Th.jpg

Ajatus

Taide ja harjoittelu ovat luontevimmillaan tarjoamassa eheyttäviä kokemuksia, hyvän ja huonon tuolla puolen. Vailla arvottamista tai odotuksia onnistua kokemaan tai tekemään oikein. Tätä on hyvän taide.
Osku Leinonen

Laita viesti, ole hyvä

Yhteys

Osku Leinonen 045 318 5117 Butoh-tanssija, Terveys Qigong -ohjaaja, näyttämötaiteilija, kuvankäsittelijä

Osku & Masha

MO teatteri luo ainutlaatuisia teoksia, jotka saavat inspiraationsa luonnosta, myyteistä, unista ja vahvasta nyt-hetken kokemisesta.
Mo teatteri MO theatre Osku Leinonen Maria Salangina

Taidetila Pelto

Pirkankatu 1
Mariankadulta (24) sisäpihalle
33230 Tampere
Suomi
Stacks Image p105303_n367